Keerwanden voor verlegging Driehuizerspreng Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn is op veelbelovende wijze bezig met de ontwikkeling en heraanleg van de Driehuizerspreng. De Driehuizerspreng wordt aangesloten op de Grift, de alom bekende waterloop die dwars door het centrum van Apeldoorn loopt. In deze fase is het nodig om de spreng bovengronds te laten lopen langs de Prins Willem Alexanderlaan. Voor een doorgang van de naastgelegen weg naar de oprit van woonhuizen is gebruikgemaakt van ruim honderd meter Bosch Beton keerwanden.

Aangepaste keerwanden
De wanden zijn 150 cm hoog en gestort met een speciale ronde sparing ten behoeve van betonnen duikers. Dit om het water onder de inritten door te laten stromen. Om het geheel een rustieke uitstraling te geven, zijn alle wanden volledig bemetseld, onze keerwanden met hak zijn hier uitermate geschikt voor. De standaard lengtematen van onze 150 cm hoge keerwanden zijn 2 en 4 meter. Om zettingsverschillen in de ondergrond te voorkomen, hebben wij in overleg met de opdrachtgever besloten om wanden van 6 meter lang te produceren.

Naast de bijzondere maat én sparing zijn de wanden ook nog eens volledig geëngineerd volgens de opgegeven maximale belasting.

Plaatsing
Om de opdrachtgever te ontzorgen en zo efficiënt mogelijk te werken, hebben we de wanden direct vanaf de vrachtwagen in het werk gezet. Hiervoor is gebruikgemaakt van een zware autolaadkraan om de afstand te kunnen overbruggen.

Plannen Driehuizerspreng
Het is de bedoeling dat de Driehuizerspreng in de toekomst gaat uitmonden op de Grift langs de Prins Willem Alexanderlaan. Een spreng is een door mensen gegraven of verlegde beek met zodanige gegraven bronnen dat er onder druk staand grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht. Langs de Prins Willem Alexanderlaan wordt de spreng bovengronds aangelegd. Hierdoor blijft het water schoon en biedt het meer kansen voor natuurontwikkeling. Tevens wordt de spreng passeerbaar voor vissen.

Bekijk hieronder een aantal foto’s:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *