IJslandse veehouderij investeert in sleufsilo’s met afdeksysteem
De firma Landstólpi op IJsland is naast totaalleverancier voor de agrarische sector zelf ook een veehouderij. Een aantal jaar geleden besloten ze met voornamelijk bouwproducten uit Nederland een compleet nieuwe boerderij te bouwen. Verdeeld over 3 jaar werd er ook vanuit Nederland 420 meter aan keerwanden geïmporteerd voor de bouw van 3 sleufsilo’s en investeerde de familie Eiríksson tevens in een automatisch afdeksysteem.
Visitekaartje van de IJslandse veehouderij
Arnar Brjarni Eiríksson is met zijn bedrijf Landstólpi een van de toonaangevende agrarische toeleveranciers op IJsland. Met een zeer uitgebreid assortiment van kleinmateriaal tot aan complete stallenbouw, is het een van de grootste bedrijven in het binnenland van IJsland. Toch weerhield het Arnar er niet van om ook de familietraditie in ere te houden en daarmee de boerderij als familiebedrijf voort te zetten. De opa van Arnar begon ooit aan de overkant van de weg met een kleine boerderij en unieke hooitoren als bijgebouw. Inmiddels doet dit iconische gebouw al jaren geen dienst meer, maar is het omgebouwd naar een van de meest unieke overnachtingslocaties op IJsland. Enkele jaren geleden bouwde Arnar met een constructie van H. Hardeman BV uit Veenendaal een compleet nieuwe stal die huisvesting biedt aan ruim 250 koeien. Ondanks dat de melkveehouderij slechts een nevenactiviteit is van het mechanisatiebedrijf, zijn zij op dit moment alsnog de grootste en meest moderne veehouderij op IJsland.
Nederlandse keerwanden per vrachtschip de oceaan over
Dat de familie Eiríksson graag inspiratie opdoet buiten de eigen landgrenzen is geen geheim. Al jaren bezoeken ze de grote agrarische beurzen op het vasteland van Europa en zorgen ze ervoor dat ze het beste naar eigen land halen. Zodoende vertegenwoordigt Landstólpi meerdere Nederlandse merken op IJsland, waaronder De Heus Veevoeders en GIANT wielladers. Voor de investering in sleufsilo’s werd door hen op uitgebreide schaal de markt in Nederland en België onderzocht, mede doordat het logistiek-technisch gezien vanuit Rotterdam het gunstigste is om naar IJsland te importeren. Uiteindelijk is de definitieve keuze gevallen om de samenwerking met Bosch Beton aan te gaan. Voor Arnar persoonlijk heeft zijn keuze uiteindelijk gebaseerd op de bewezen kwaliteit van Bosch Beton en het meedenken op logistiek gebied.
Eerste sleufsilo’s met afdeksysteem op IJsland
Nadat in 2019 de eerste sleufsilo op de veehouderij van de familie Eiríksson geleverd werd, volgde in 2020 en 2021 nog 2 exemplaren van elk 70 meter lang en 3 meter hoog. Alle drie de silo’s zijn gebouwd met LA300V keerwanden en in het midden uitgevoerd met de Bosch Beton Duogoten, voor de perfecte scheiding en afvoer van perssappen en hemelwater. Op verzoek van de klant werden in de fabriek in Nederland vooraf 12 keerwanden afgeschuind voor een optimale ingang naar de silo’s.
Wie wel eens op IJsland is geweest, is het misschien wel opgevallen dat nagenoeg nog iedere veehouderij het ruwvoer op IJsland opslaat in ronde balen. In eerste instantie een goedkopere oplossing, maar wel bewerkelijk doordat de balen continu per hand opengemaakt moeten worden. Ook wordt met deze methode veel plastic gebruikt wat steeds per opening moet worden weggegooid. Daarnaast heeft deze methode het in het rendement een groot nadeel dat de kwaliteit van de balen onderling vaak veel afwijkt. Hierdoor is er minder voerderconsistentie wat tot mindere melkopbrengsten leidt. Met een automatisch afdeksysteem en de lasagne-inkuiltechniek worden de verschillende kwaliteiten van het inkuilmateriaal juist gelijkmatig verdeeld over de silo wat tot een veel hogere consistentie en daarmee tot hogere opbrengsten leid. Daarnaast is het een veel duurzamere oplossing omdat voor het afdekken steeds dezelfde plastic rol kan worden gebruikt en op de langere termijn ook goedkoper. De familie Eiríksson is met de overstap op sleufsilo’s én een automatisch afdeksysteem dus een trendsetter op IJsland.
Arnar Brjarni Eiríksson licht zelf toe hoe hij tot deze keuze is gekomen:
Omdat wij het grootste melkveebedrijf in IJsland hebben, kochten we jaarlijks 6 ton aan wikkelfolie in. Toen we dit gingen vergelijken met de investering in sleufsilo’s, kwamen we er verrassend snel achter dat de eenmalige investering in silo’s ten opzichte van de jaarlijkse investering in wikkelfolie verrassend snel terugverdiend is. Ik heb veel onderzoek gedaan in Nederland en zodoende ook besloten om het Easy Silage afdeksysteem te kopen. Dat is een vrij kostbare aanvullende investering en veel Nederlanders bevolen mij aan om slechts 2 silo’s te bouwen. Toch kwam ik erachter dat de oogsttijd in Nederland bijna 6 maanden per jaar is, terwijl het hier op IJsland door het klimaat slechts 3 maanden is. Daarom heb ik dus besloten om in 3 silo’s mijn oogst te verdelen om zo mijn voersnelheid vanuit de silo te optimaliseren. Ook omdat we een soort testboerderij met voorbeeldfunctie runnen, om onze klanten te laten zien wat er in de Europese landbouw gebeurt en we met Landstólpi ook deze producten verkopen. Met het Easy Silage afdeksysteem besparen we ook nog eens op aanvullend afdekfolie, hebben we veel minder arbeidskosten en kunnen we als enige boerderij op IJsland het lasagnekuil principe toepassen. Zodoende hebben we 12 maanden per jaar dezelfde en optimale voerkwaliteit voor ons vee ten opzichte van de oude situatie dat we het ruwvoer in ronde balen conserveerde.
De toekomst van de veehouderij op IJsland ziet Arnar Brjarni Eiríksson positief tegemoet. De grondprijs, beschikbaarheid aan landbouwgrond en overvloedige toegang tot vers water zijn hier bepalend voor. Toch zullen de variabele kosten voor een IJslandse veehouderij altijd hoog zijn, omdat nagenoeg alles geïmporteerd en geëxporteerd moet worden naar het vaste land.
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor sleufsilo’s? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Tevens is Landstólpi ook een wederverkoper van Bosch Beton op IJsland en heeft reeds aan meerdere veehouderijen een sleufsilo oplossing geleverd.