Bosch Beton - Innovatieve oplossing onder water voor rwzi De Sumpel in Almelo
HomeProjectenInnovatieve oplossing onder water voor rwzi Almelo

Innovatieve oplossing onder water voor rwzi Almelo

Een uitdagende klus bij rioolwaterzuivering (rwzi) De Sumpel in Almelo. De rwzi voldeed niet meer en was aan vernieuwing toe. Waterschap Vechtstromen koos voor een betonnen bak-in-bak constructie van Bosch Beton keerwanden als innovatieve oplossing. Een duikteam kwam er vervolgens aan te pas om de keerwanden onder water te plaatsen.

Innovatieve oplossing

De Sumpel, de rioolwaterzuivering (rwzi) in Almelo, is in de jaren 70 gebouwd en was dringend aan vernieuwing toe. De installatie voldeed simpelweg niet meer aan de huidige eisen. Na het eerste ontwerp van Waterschap Vechtstromen bleek echter al snel dat de kosten ver boven het beoogde budget kwamen te liggen. Daarom heeft het Waterschap in samenwerking met een derde partij een innovatieve oplossing bedacht. Hiervoor hebben de partijen gebruikgemaakt van 150 strekkende meters TWA- en L-keerwanden van Bosch Beton.

Betonnen bak-in-bak

Het was aan een team van deskundigen om met een creatieve, duurzame en vooral goedkopere oplossing te komen voor de vernieuwing van het rioolwaterzuiveringssysteem. Een bak-in-bak-constructie moest uiteindelijk uitkomst bieden. Een oplossing waarbij er een betonnen bak van ongeveer vijf bij vier meter van 36 ton in het bestaande beluchtingscircuit is geplaatst. In deze nieuwe bak kunnen de bacteriën optimaal aan het werk om het Almelose rioolwater te zuiveren.

Duikteam

Ondanks dat deze oplossing nieuw en nog niet eerder was uitgevoerd, is het gehele proces goed verlopen. Met de plaatsing van de betonnen bak en de nieuwe keerwanden voldoet de rioolwaterzuivering weer aan de huidige eisen. De plaatsing van de Bosch Beton wanden was nog een mooie uitdaging. Een gespecialiseerd duikteam kwam er aan te pas voor een secure plaatsing van de keerwanden onder het waterpeil, terwijl de rioolwaterzuivering volop in bedrijf was.

Het resultaat mag er zijn: een prachtige installatie waarbij onze keerwanden een cruciale rol spelen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor water? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.