Bosch Beton - Keerwanden voor noodberging Ossehaar in Coevorden (Beeld © Waterschap Vechtstromen)
HomeProjectenKeerwanden dragen bij aan droge voeten in Coevorden

Keerwanden dragen bij aan droge voeten in Coevorden

Om ervoor te zorgen dat inwoners en bedrijven in Coevorden bij wateroverlast droge voeten houden, liet Waterschap Vechtstromen een noodberging aanleggen ter hoogte van plangebied Ossehaar. Deze berging kan tijdelijk ruim 400.000 m3 water opvangen. Voor dit project leverde Bosch Beton een flink aantal L-keerwanden met hak, variërend in hoogte van 2 tot 4 meter.

Voor de uitvoering van dit project in Coevorden ging Waterschap Vechtstromen de samenwerking aan met Van Heteren Weg- en Waterbouw.

Prefab keerwanden

Bosch Beton leverde voor dit omvangrijke project prefab betonnen keerwanden in twee fasen. Zo’n tachtig L200-keerwanden met hak van 2 tot 4 meter breed en nog eens zeventig L100-keerwanden van 4 meter breed. Enkele wanden hebben we in onze fabriek in Barneveld ingekort, in verstek gezaagd en uitsparingen aangebracht. Ons eigen afdeling Engineering zorgde voor de juiste tekeningen. Voor de plaatsing van de wanden werkten we samen met één onze vaste chauffeurs.

Noodberging

De noodberging aan de rand van woonwijk Ossehaar is 60 ha groot en kan tijdelijk ruim 400.000 m3 water opvangen tijdens extreme hoogwaterperioden. Echter om deze noodberging te realiseren, moest een aantal veranderingen plaatsvinden. Dat betekende aanpassingen aan het hele watersysteem in het projectgebied inclusief bijhorende stuwen, kwelsloten, kwelvijvers, de realisatie van een inlaatconstructie met bijbehorende brug en de aanleg van dijken.

Droge voeten

Het veranderende klimaat zorgt voor perioden met hevige neerslag of juist hele droge perioden. Eind jaren negentig deed men onderzoek naar de hoogwaterproblematiek rond Coevorden. Uit de Herijking Wateropgave Vechtstromen Noord (2015) en de NBW-toetsing Vechtstromen Noord (2020) bleek dat het plangebied Ossehaar mogelijkheden biedt om het teveel aan water in perioden met extreem veel neerslag tijdelijk te bergen. Zo stroomt het teveel aan water niet richting Coevorden maar houden inwoners en bedrijven bij wateroverlast droge voeten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor grondkering of water? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Beeld © Waterschap Vechtstromen