HomeProjectenGeitenhouderij investeert in 6 nieuwe sleufsilo’s

Geitenhouderij investeert in 6 nieuwe sleufsilo’s

Bij De Methorst Melkgeiten in Lunteren, eigendom van familie Van Beek, werd afgelopen jaar een grote investering gedaan in moderne opslagsystemen voor de voeding van circa. 3800 melkgeiten. Deze maatschap besloot om zes sleufsilo’s van Bosch Beton te laten bouwen om zo het gehele jaar door hun geiten van goede voeding te kunnen voorzien.

Let op: 31-03-2023 gewijzigd i.v.m. onjuiste informatie in Geitenhouderij nieuwsbrief.

Een van de grootste melkgeitenhouderijen

Met circa 3800 melkgeiten is De Methorst één van de grootste melkgeitenhouderijen in Nederland. Met een toenemende vraag naar geitenmelk, zag dit bedrijf de kans om te groeien tot deze omvang. Na de bouw van een moderne nieuwe stal met melkcarrousel, besloot men ook te investeren in nieuwe opslagsystemen voor het ruwvoer van de geiten. Mede door deze investering is het mogelijk om zo’n vijf miljoen liter geitenmelk per jaar te produceren, vooral bedoeld voor de export. Dit te samen met een geautomatiseerd voersysteem de daken vol zonnepanelen, maar het naast één van de grootste ook één van de meest efficiënte geitenhouderijen van Nederland.

Vraag naar geitenmelk blijft

In de Nederlandse supermarkten is het schap voor geitenmelk overwegend beperkt gevuld. Des te meer is de vraag naar geitenmelkproducten vanuit bijvoorbeeld Azië. Door het lage vertrouwen in de eigen melkproductie in die landen, zijn de westerse landen afgelopen jaar gegroeid tot een belangrijke leverancier voor melkproducten in Azië. Door de andere vetstructuur in geitenmelk ten opzichten van koemelk, is melk van de geit uiterst populair geworden voor de vervaardiging van babyvoeding en biedt het een uitkomst voor volwassenen waarbij een lactose probleem een rol speelt. Sinds corona is die markt gedeeltelijk  weggevallen met als gevolg lagere melkprijzen. Terugkijkend is op het goede moment de juiste beslissing genomen om de voerkosten te verlagen door over te schakelen op een ruwvoer rantsoen. Daarnaast slaat De Methorst in 2023 een compleet andere weg in. Onlangs heeft de familie Van Beek namelijk kaasmakerij De Polderzoom overgenomen, waardoor inmiddels een aanzienlijk deel van de geitenmelk gebruikt wordt voor de productie van geitenkaas die onder de naam Goat Valley op de markt gebracht wordt.

Ruwvoer uitdaging

In 2015 is De Methorst opgericht en is men in eerste instantie de geiten gaan voeren met voornamelijk krachtvoer, aangevuld met ruwvoer vanuit ronde balen. Door de jaren heen is er het bedrijf echter een transitie ingegaan naar hoofdzakelijk ruwvoer. Door dit op te slaan in sleufsilo’s, wordt een veel stabieler rantsoen gecreëerd, met als gevolg gezondere geiten. De hoeveelheid krachtvoer kon verlaagd worden van 0,7 KG naar 0,4 KG per kilo melk, met als gevolg ook nog eens veel minder voerkosten bij gelijkblijvende productie. Ook draagt deze natuurlijkere manier van voeden actief bij aan het imago bij de consument, wat de waardering voor de geitenhouderij en de populariteit van de geitenmelkproducten ten goeden komt.

Keuze voor Bosch Beton

Met de grootschalige uitbreiding naar het ruwvoer rantsoen, stond De Methorst voor een uitdaging qua voeropslag. Na een traject van grondig advies door de accountmanager van Bosch Beton, besloot men over te gaan tot de investering van zes nieuwe sleufsilo’s. Vier van deze sleufsilo’s werden gebouwd met twee meter hoge LA keerwand elementen, waarvan drie stuks 96 meter lang en 1 exemplaar 84 meter lang. Deze silo’s werden allemaal voorzien van een dubbele zijwaartse afvoer, om de scheiding van hemelwater en perssappen zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast werden er nog twee kleinere sleufsilo’s gebouwd met L100 keerwanden en een ieder 28 meter lang. Bosch Beton dacht vanaf de tekening mee met deze klant en leverde een totaaloplossing, waarbij de klant nu een aanzienlijk financieel voordeel behaalt naast het dagelijkse werkplezier.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor sleufsilo’s? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.