Bosch Beton - Duurzame zoutloodsen voor Wegensteunpunten Rijkswaterstaat
HomeProjectenDuurzame zoutloodsen voor Wegensteunpunten van RWS

Duurzame zoutloodsen voor Wegensteunpunten van RWS

Voor de vernieuwing van de Wegensteunpunten (WSP) van Rijkswaterstaat in ‘s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst leverde Bosch Beton diverse keerwanden. In opdracht van de bouwcombinatie Peek Bouw & Infra en Van Norel zijn met onze L- en T-wanden nieuwe zoutloodsen gebouwd.

De bouwcombinatie Peek Bouw & Infra en Van Norel benaderde Bosch Beton voor diverse keerwanden om de nieuwe wegensteunpunten (WSP) te realiseren. Peek Bouw & Infra en Van Norel werkten al eerder samen en verkregen na aanbestedingen de opdracht voor de nieuwbouw van de steunpunten in ‘s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst.

Zoutloodsen

Bosch Beton leverde diverse prefab keerwanden van 465 cm hoog. Voor de buitenwanden zijn L-keerwanden met hak toegepast en T-keerwanden voor de middelste wanden.
Rijkswaterstaat wilde op enkele locaties met twee opslagbakken testen in plaats van één. Door de inzet van de T-wanden zijn eenvoudig twee opslagbakken gecreëerd. Juist door het ontwerp zijn T-keerwanden zeer geschikt voor opslag zoals zoutloodsen. Bosch Beton heeft zowel L- als T-wanden in het assortiment tot een hoogte van 7,5 meter.

Hoge betonkwaliteit

Strooizout is een zeer agressief materiaal. Ons zelfverdichtend hogesterktebeton C60/75 is van een hoge kwaliteit zodat een lange levensduur is gegarandeerd. We hanteren strikte kwaliteitsvoorwaarden aan onze producten. Zo beschikken we over KOMO-certificaten waarmee de hoge kwaliteit van onze keerwanden zijn verzekerd. Bovendien beschikt Bosch Beton over het CSC-Gold certificaat. Dit wereldwijde keurmerk staat voor ecologisch, sociaal en economisch verantwoord geproduceerd prefabbeton. Slim engineeren, de manier waarop Bosch Beton produceert in combinatie met het uitgekiende betonmengsel zorgt voor een lange levensduur dat weer past in het duurzaamheidsaspect. Bijkomend voordeel is dat de wanden ook nog eens mooi malglad zijn.

Maatwerk en plaatsing

Het voortraject vroeg om een voorbereiding met de nodige uitdagingen. We dachten hierin onder andere mee over het aan te brengen zandbed en de maatvoering. Voor de plaatsing kwam wat precisie werk kijken. De poeren voor de spanten van het gebouw stonden er al. Daarom zijn de keerwanden in onze fabriek voorzien van uitsparingen. Hierdoor is de ruimte voor opslag optimaal benut.

Ons Serviceteam was ter plekke om de plaatsing te verzorgen en assistentie te verlenen. De keerwanden zijn geplaatst met een telescoopkraan en een zware vacuümklem. De kleine schades die ontstonden bij het plaatsen, zijn meteen gerepareerd. Dankzij een goede voorbereiding en onderlinge afstemming stonden de wanden snel en is de leverdatum op tijd gehaald. Hierna is de dakconstructie gemonteerd.

Door een goede onderlinge samenwerking is er met alle betrokkenen behoorlijk vakwerk geleverd. En met een eindresultaat waar iedereen erg tevreden over is.

“Door de snelle en goed gecoördineerde plaatsing stond de zoutopslagloods snel operationeel voor Rijkswaterstaat”, Jochem van Vliet, Peek Bouw & Infra BV.

Wegensteunpunten

In 2016 is het Programma Wegensteunpunten van Rijkswaterstaat opgezet. Aanleiding hiervoor was de veroudering van een aantal wegensteunpunten. Maar ook om de kwaliteit van deze punten te verbeteren en te voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen. Verspreid door heel Nederland bevinden zich diverse wegensteunpunten voor de opslag van materieel en strooizout.
Binnen het Programma Wegensteunpunten ondergaan alle 55 wegensteunpunten in Nederland aanpassingen. In 2026 moeten deze veranderingen klaar zijn.

De wegensteunpunten in ‘s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst zijn geheel nieuw gebouwd. Bij de nieuwbouw speelde duurzaamheid een grote rol. Het steunpunt in ‘s Hertogenbosch, dat op 7 april 2022 officieel opende, is bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen.

Samenwerking

Bij dit project van Rijkswaterstaat zijn meerdere partijen betrokken. Naast de combinatie Peek Bouw & Infra en Van Norel heeft ook Jura BV een aandeel in het project. Jura BV biedt totaaloplossingen voor de afwatering in de openbare ruimte. Voor de zoutloodsen leverde het bedrijf een bijdrage met de inspecteerbare gewapend betonnen verholen lijngoten. De duurzame keerwanden van Bosch Beton zijn op meerdere locaties toegepast.

Inmiddels zijn de steunpunten in ‘s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst opgeleverd en in gebruik genomen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor opslag? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.