Bosch Beton - 330 meter lange zelfsluitende waterkering in Spakenburg
HomeProjectenZelfsluitende waterkering beschermt Spakenburg

Zelfsluitende waterkering beschermt Spakenburg

Een zelfsluitende waterkering waarin special keerwanden van Bosch Beton zijn verwerkt, beschermt het historische centrum van Spakenburg tegen overstromingen.

Waterkering met keerwanden

Bouwcombinatie Van Heteren, Jansen Venneboer en het Belgische bedrijf Aggeres Flood Solutions realiseerden de waterkering in het historische centrum van Spakenburg. Door de gekozen constructie en omdat de drijver een specifieke vorm heeft, ontwikkelde Bosch Beton een speciale mal. Om de stijfheid van de constructie te garanderen, maakten we een zeer bijzondere U-wand. Ook de overige kademuren zijn van Bosch Beton keerwanden gemaakt. De keerwand dient hierbij als basis waarna de muur met metselwerk is afgewerkt.

Van Heteren kent onze specialisaties en kwaliteiten in engineering en maatwerk. Bovendien hebben we al een goede relatie met de weg- en waterbouwer. Daardoor kwamen zij bij Bosch Beton met deze moeilijke vraag voor de waterkering. 

Overstroming

De noodzaak voor de waterkering kan ontstaan bij een noordwesterstorm windkracht 11 die het water in het Eemmeer opstuwt in Spakenburg en het over de kades laat lopen van de Oude en de Nieuwe Haven. Nu treedt bij hoog water automatisch de innovatieve zelfsluitende waterkering in werking. Omdat deze waterkering alleen bij hoogwater zichtbaar is, blijft de historische aanblik van het vissersdorp behouden. De opdrijvende waterkering van 330 meter lang is in 2017 aangelegd.

Het water helpt zelf mee

Deze innovatieve oplossing krijgt hulp van het water zelf. Het ingegraven bassin bevat een opdrijvende keerwand die rust op een 30 cm brede drijver. Aan de waterzijde zitten openingen. Komt het water boven 60 cm +NAP dan gaan de schuiven open en kan het water het bassin vullen. De keerwand drijft dan omhoog en het achterland is beschermd tegen overstroming. Als het water weer daalt, daalt de keerwand vanzelf mee.
>> Bekijk de video met uitleg over de zelfsluitende waterkering

Jaarlijkse testdag

Elk jaar op de derde woensdag in september test Waterschap Vallei en Veluwe de zelfsluitende waterkering in Spakenburg. De test trekt dan aardig wat bekijks van voorbijgangers, inwoners en andere (buitenlandse) belangstellenden. Bij de test kijken medewerkers van het waterschap of het systeem goed werkt, de wanden recht naar boven komen, er geen scheuren of andere mankementen zijn, etc.

Lees meer

Meer weten over deze ingenieuze waterkering? Lees dan het artikel in De Ingenieur – Flexibele waterkering in Spakenburg

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor water of speciale projecten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Bosch Beton - 330 meter lange zelfsluitende waterkering in Spakenburg
Zelfsluitende waterkering Spakenburg