Bosch Beton - Nelson Mandelabrug, wandel- en fietsbrug in Lelystad
HomeProjectenNelson Mandelabrug verbindt West- en Oost-Lelystad

Nelson Mandelabrug verbindt West- en Oost-Lelystad

Bosch Beton leverde LRH-keerwanden aan Oosterhof Holman voor de nieuwe fiets- en wandelbrug ‘Nelson Mandela’. In de toekomst moet deze zorgen voor een snelle verbinding tussen de Landstrekenwijk en het campusgebied met middelbare school Porteum in Lelystad. Architectenbureau FARSK maakte het ontwerp voor de nieuwe verbindingsbrug.

Heavy keerwanden

Bosch Beton leverde voor de aanleg van de brug ongeveer 220 meter LR-keerwanden met hak aan Oosterhof Holman. De LR-keerwand is speciaal ontwikkeld voor de zwaarste (heavy) belastingtoepassingen in de grond, weg- en waterbouw. Deze wanden pasten we bijvoorbeeld ook toe bij de aanleg van de nieuwe snelfietsroute van Nijmegen, via Malden en Mook, naar Cuijk.

Nelson Mandelabrug

Gemeente Lelystad gaf een aantal eisen mee waaraan de nieuwe fiets- en wandelbrug moest voldoen. Zo was sierlijkheid, transparantie en onderdeel van het landschap van belang in het ontwerp. Architectenbureau FARSK ontwierp een brug waar je door heen kunt kijken en hield ook rekening met de geschiedenis van de Flevopolder. Tot ongeveer halverwege de vorige eeuw was de Flevopolder nog Zuiderzee. De brug lijkt daarom op een schip en doen de zijkanten van de brug denken aan een 17e-eeuwse scheepsconstructie.

De in totaal 240 meter lange brug verbindt de Landstrekenwijk en het Campusgebied met middelbare school Porteum. De brug ligt over de Middendreef heen en zorgt voor een snelle verbinding tussen West- en Oost-Lelystad. Hoewel de brug in eerste instantie de naam Campusbrug kreeg, besloot gemeente Lelystad de nieuwe brug te vernoemen naar Nelson Mandela en heet de brug ‘Nelson Mandelabrug’.
Bij de bouw van de brug waren gemeente Lelystad, Koninklijke Oosterhof Holman, Ohpen Ingenieurs & Innovators, FARSK architecten en WSP betrokken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor weg & verkeer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.