HomeOver onsNieuwsKennispartner: Gebruiksgemak van nieuwe sleufsilo is groot voordeel

Kennispartner: Gebruiksgemak van nieuwe sleufsilo is groot voordeel

Boerenbedrijf Eureca heeft sinds dit jaar een nieuwe sleufsilo van Bosch Beton in het Friese Morra. Aan deze grote opslag voor ruwvoer had de familie Hagen behoefte na de verplaatsing van hun melkkoeien van Schiermonnikoog naar het vasteland. Samen met verkoopadviseur Douwe Bijlsma kwam Martin Hagen tot een keuze die past bij het familiebedrijf.

 

Tekst: Nieuwe Oogst

Thumbnail: Het Hoge Noorden

13 oktober 2023

Op hun boerenbedrijf Eureca op Schiermonnikoog heeft de familie Hagen tientallen jaren koeien gemolken. Omdat het bedrijf tegen haar grenzen aanliep op het Waddeneiland, zijn de melkkoeien van 2016 tot 2021 verplaatst naar hun tweede locatie in Morra op het Friese vasteland. Op Schiermonnikoog heeft het bedrijf zijn jongvee in de wei, doet het veel aan vogel- en natuurbeheer en heeft het een groepsaccommodatie, een groepscamping en twee vakantiehuisjes.

In Morra melken Martin Hagen en zijn familie nu 190 melkkoeien. De voormalige ligboxenstal hebben zij in 2020 omgebouwd tot wachtruimte en behandel-, kraam- en verkoeverruimtes. Daarnaast staat nu een nieuwe, moderne ligboxenstal met extra brede gangpaden, voldoende plaatsen om te eten en drinken, een geïsoleerd dak en ventilatoren tegen de warmte. Ook is de ruimte voorzien van ledverlichting, heeft het een warmwatersysteem op zonne-energie en een installatie om de koeienmest in een stevig en dun deel te scheiden. De nieuwste aanwinst is een LA300H-sleufsilo van Bosch Beton in Barneveld, die dit jaar is geplaatst om kuilgras en mais in op te slaan.

Lees meer…