Opnieuw CSC Gold voor Bosch Beton!
Op Maandag 28 augustus 2023 werd aan ons opnieuw het CSC Gold certificaat uitgereikt. Dit keurmerk garandeert een duurzame productie van beton.
CSC-certificering voor duurzame beton
In 2017 behaalden we als eerste keerwandenleverancier het CSC-certificaat brons, in 2018 werd deze verzilverd en in 2019 hebben we onze eerste CSC Goud behaald. Het keurmerk CSC staat voor Concrete Sustainability Council en zet zich internationaal in voor de verduurzaming van beton. Met dit certificaat garanderen wij naar de klant dat onze producten en grondstoffen verantwoord en duurzaam zijn geproduceerd. Dit wereldwijde keurmerk is de standaard voor een duurzame productie en bedrijfsvoering, met daarin vier niveaus: brons, zilver, goud en platina.
Het CSC keurmerk omvat vier categorieën van duurzaamheidscriteria:
- Bedrijfsvoering/management
- Milieuaspecten
- Sociale aspecten
- Economische aspecten
Denk binnen de sociale aspecten aan gezondheid en veiligheid. Maar ook integriteit en bedrijfsethiek worden meegewogen. Of binnen de categorie milieu, waarin bijvoorbeeld wordt gekeken naar verantwoord landgebruik, toegepaste energie en klimaatsystemen, watermanagement, LCA-data en transport.
Score
Bosch Beton behaalde het gouden certificaat met een gemiddelde score van 82,61%. Hierbinnen zijn 100% van de punten behaald voor gezondheid en veiligheid en 87% voor milieu!
Hoewel de score van 82,61% voldoende is voor het behalen van het hoogste platina certificaat, wordt deze pas vergeven mits de toeleveranciers ook de minimale status van goud hebben bereikt. Daarmee wordt de ketenwerking ook meegewogen. En deze status hebben onze toeleveranciers nog niet bereikt.
”Ons doel is om samen met onze toeleveranciers de duurzaamheidsambities te vergoten. Zo helpen we elkaar naar een hoger niveau.”
MVO binnen de betonindustrie
Onze score laat zien dat we binnen deze branche elkaars input en certificaten hard nodig hebben om in de toekomst nog betere prestaties te kunnen leveren. En natuurlijk om onszelf steeds weer opnieuw uit te dagen en kritisch te blijven.
Op deze manier ontstaat ook de dialoog met bijvoorbeeld toeleveranciers die, wanneer zij ervoor kiezen, dan ook tegen strenge eisen worden gezet. Dit creëert waarde en een gezamenlijk doel voor alle spelers binnen de branche.
In het specifieke geval van de betonindustrie kunnen we nog aanzienlijke vooruitgang boeken. Wereldwijd draagt de betonindustrie namelijk de verantwoordelijkheid voor maar liefst 7% van de totale CO2-uitstoot. Het is essentieel om te beseffen dat dit niet enkel de verantwoordelijkheid is van individuele bedrijven, maar eerder een collectieve inspanning vergt. Samenwerking binnen de gehele branche is dus noodzakelijk om echt impact te hebben en verandering teweeg te brengen.
‘’Het is cruciaal om actie te ondernemen. Je bezighouden met deze kwesties moet simpelweg gewoon voor een veilig en gezond milieu en omgeving voor de komende generaties. Dit gaat hand in hand met het behouden van ecosystemen en het tegengaan van de wereldwijde klimaatverandering. Maar omvat ook het beschermen van de gezondheid van individuen en het streven naar moreel en ethisch gedrag.”
Duurzame ambities
Duurzaamheid staat bij Bosch Beton hoog op de agenda. Dit om de footprint van onszelf en onze klant zo klein mogelijk te houden. Door te werken met duurzame grondstoffen en een duurzaam productieproces te volgen, verlagen wij de impact van onze producten op het milieu.
Bovendien werken wij met zuiver hoogwaardige grondstoffen, om zeker te stellen dat onze producten na hun levensduur weer volledig recyclebaar zijn.
Meer lezen over onze duurzaamheidsambities of ons cementvrij beton? Klik dan hieronder: