Cementloos beton ingezet
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) werkt in bouwteamverband samen met aannemers aan het renoveren van gemalen en stuwen. Het toepassen van duurzaam materiaalgebruik en circulair en modulair bouwen krijgt daarin een belangrijke plek. Samen met bouwteampartner Pannekoek GWW en leverancier Bosch Beton, werd voor de renovatie van gemalen Luning en Kievitshaar daarom gekozen voor keerwanden van cementloos beton (geopolymeerbeton). De toepassing van dit beton, dus zonder cement, zorgt voor een CO2 besparing van ruim 50 procent in vergelijking met traditioneel beton.
Eerste levering geopolymeer beton!
Dit project is het eerste project dat volledig geleverd werd met geopolymeer keerwanden. Brechtje van den Beuken, CEO van Bosch Beton, ging samen met Lennart van de Loenhorst, verkoopleider GWW NL, langs om een MKI-certificaat met LCA’s te overhandigen. Wij zijn blij met opdrachtgevers zoals Pannekoek GWW en WDODelta en dat we samen deze stap kunnen zetten naar een cementvrije toekomst.
Cementloos beton
In geopolymeerbeton zit géén cement. Het bestaat uit een combinatie van ‘cement vervangende minerale stoffen’ afkomstig uit bekende industriële reststoffen, zoals hoogovenslak en vliegas én uit natuurlijke bronnen, zoals rivierslib. Het materiaal heeft dezelfde kleur en uitstraling als traditioneel beton; er zijn geen zichtbare verschillen.
Duurzaamheid & Klimaat
WDODelta: “Het klimaat verandert. Aan de ene kant passen we onze leefomgeving hier op aan door klimaatmaatregelen te nemen. Aan de andere kant proberen we zo duurzaam mogelijk te werken: we brengen ons energieverbruik omlaag, winnen zoveel mogelijk energie terug uit zon, wind en afvalwater, en kopen materialen duurzaam in. ‘Duurzaamheid’ zien wij als een van onze ‘taken’. Op deze pagina leest u wat WDODelta doet om hun gebied en ons werk duurzamer te maken.”
Gemalen en stuwen
Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water. Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 370 gemalen en 1.980 stuwen, die gemiddeld eens in de 25 jaar worden gerenoveerd of vervangen.
Onderweg naar een cementvrije generatie
De duurzaamheidstransitie moet nu plaatsvinden als het aan Bosch Beton ligt. In 5 stappen willen wij doorwerken naar een cementvrije generatie keerwanden. Cementvrij produceren is dan ook ons ultieme doel.