Bosch Beton - Voorraad keerwanden
HomeOver onsNieuwsBosch Beton toont MKI-waarde op keerwanden

Bosch Beton toont MKI-waarde op keerwanden

Bosch Beton heeft als eerste keerwandleverancier in Nederland  een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) ontvangen op haar keerwanden. Hiervoor lieten wij als duurzame leverancier onze MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) berekenen door extern gecertificeerde instanties.

4 december 2020

Voor andere producten in de bouw is dit al vrij ver. Echter, voor keerwanden is er nog geen standaard. Wij zijn nu de eerste in de branche die een LCA in bezit heeft en hopen hiermee een duurzamere standaard neer te kunnen leggen.

MKI berekenen

In de toekomst moeten projecten klimaatneutraal en circulair zijn uitgevoerd, zodat zij bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Om dit te bereiken, is de MKI ingesteld. De MKI is een fictieve prijs die weergeeft welke kosten je zou moeten maken om negatieve milieu-invloeden van de productie van een product te compenseren. Met de bepalingsmethode wordt een LCA opgesteld met als uitkomst de MKI-waarde. Voor onze keerwanden gaat de beoordeling over grondstofgebruik, grondstoftransport (toelevering), productieproces (fabricage), producttransport (levering), productgebruik en einde levenscyclus.

Grond-, weg- en waterbouw

In Nederland gaat de MKI een grote rol spelen in de aanbesteding op grote projecten van onder andere Rijkswaterstaat. Het is overigens niet ondenkbaar dat in de toekomst dit ook gaat spelen in de agrarische sector voor bijvoorbeeld de subsidies op groene erven.
De berekening van milieukosten is van belang voor het gebruik van duurzame materialen in het ontwerp en de realisatie van een GWW-project. Rijkswaterstaat stuurt op lage MKI-waarden om zo de doelstelling te kunnen behalen om in 2030 klimaatneutraal te zijn. En daarnaast een circulaire bouwsector te realiseren. Zo stimuleert zij de markt met duurzame innovaties te komen.

Tender

Duurzame(re) materialen en de hoeveelheid materialen is een belangrijk onderdeel binnen het ontwerp- en tenderproces. Denk onder andere aan projecten waarin duurzamer beton is toegepast of de mogelijkheid om materialen te kunnen hergebruiken. Aanbestedingen van spoorconstructies, bruggen, tunnels en viaducten met een lage MKI-waarde zullen bijvoorbeeld beter scoren. Rijkswaterstaat zet hun eigen tool DuBoCalc (Duurzaam Bouwen Calculator) in om voor gehele bouwprojecten de duurzaamheid en de milieukosten te berekenen. Onze keerwanden komen ook in de tool van Rijkswaterstaat te staan.

LCA

Het is mogelijk om de LCA van Bosch Beton op te vragen. Neemt u hiervoor contact op met Frank Staal, onze KAM-manager, telefoon +31 (0)342 44 10 50. Wilt u specifiek voor een project de MKI-waarde weten, dan kunnen wij op verzoek de berekening op maat opstellen. Een externe berekening door gecertificeerde keuringsinstanties is ook mogelijk.

Meer informatie

Indien u meer wilt weten over de MKI-waarde bij Bosch Beton, neem dan contact op met één van onze collega’s van ons verkoopteam.