HomeRacend naar de top!

Racend naar de top!

Sinds dit jaar zijn we de trotste sponsor van Laura van den Hengel. Onlangs maakte zij, op Circuit Paul Ricard, haar debuut in een Porsche GT3 voor Team Ghinzani in de GT Cup Europe.

Vanzelfsprekend is Laura’s debuut zeker niet. Lange tijd leek het financieel onhaalbaar om deel te nemen op dit niveau van de autosport. Maar opgeven kent Laura niet. Ze bleef doorzetten en pakte deze unieke kans met beide handen aan. 

Beginnen vanaf nul

Laura is pas op latere leeftijd begonnen in de racewereld. Lange tijd wist ze niet dat haar toekomst er zo uit zou komen te zien. Toch is Laura is wel opgegroeid met motorische sporten. Dit kwam doordat haar vader, voordat hij kinderen kreeg, zelf ook aan de rallycross deed. Voor Laura begon het avontuur pas bij de MotoGP, waar ze iemand uit de Moto 125 ontmoette. Samen met haar vader is ze vervolgens naar TT Assen gegaan om een echte race mee te maken. ‘’Toen ik daar was dacht ik: racen is wel echt vet!’’, zei Laura. En zo ontstond haar liefde voor racen.

Slechts een maand later is Laura samen met haar vader begonnen met karten. Ze trainden in Pottendijk Emmen en binnen drie maanden was ze al snel genoeg om deel te mogen nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Toen haar vader ongeneeslijk ziek werd en kwam te overlijden, is Laura zelf begonnen met sparen totdat ze genoeg had  om haar eerste eigen kart te kopen. ‘’Alleen en met de kart achter in de pick-up, ging ik naar het circuit om te trainen.’’ Dit allemaal met nog maar erg weinig middelen en low budget.

Maar deze manier van racen veranderde toen haar talent opviel bij Erwin van der Veen van Kart Support, onderdeel van Team NL en een van de beste engineers in zijn vakgebied. Ze begonnen samen te werken, en met succes! Erwin bracht Laura naar een serieus hoog niveau. Hierdoor kon ze uiteindelijk doorgroeien naar de autosport.

Hard werken

Wanneer je zoals Laura in de racerij terecht komt, kom je er al vrij snel achter dat het een dure hobby is, die deels gedreven wordt door een elite waarbij geld geen zorg is. Laura vindt dat contrast tussen het Terschuurse leven en die elitaire wereld juist wel leuk. Het zorgt voor wat afwisseling. Het kostte haar echter wel veel meer inspanning om het budget bij elkaar te verdienen om te kunnen racen in de GT3 dan anderen. ‘’Voor hen is geld geen zorg, die onverdeeldheid in budgetten maakt racen dan soms echt oneerlijk. Maar goed, dat weet je van te voren. Daar moet je je eenmaal overheen zetten’’, aldus Laura. En dat heeft ze gedaan! Want na ruim een jaar hard door zetten had ze haar budget bij elkaar verdient en kon ze haar droom gaan waarmaken!

”Hard gaan is gewoon mooi!”

Laura van den Hengel

 

Druk schema

Net als in het bedrijfsleven, is het hard werken om hogerop te komen, en heb je veel discipline nodig.  Laura wordt getraind door Maverick Training, zij zijn gespecialiseerd in motorsport training over de hele wereld. Zij beschikken over alle data van de autosport tot aan formule 1 en weten wat er per klasse nodig is om ‘’fit’’ genoeg te zijn. Zo sport Laura vijf keer per week, waarbij ze vooral traint op  kracht en cardio. Met kracht train je voornamelijk om gripkrachten en remdruk aan te kunnen. De remdruk zit op de 80 kg en dit moet je dan een half uur lang kunnen indrukken.

Cardio en endurance zijn eveneens belangrijk. In de zomer kan een auto namelijk wel 60 graden worden van binnen, dan verlies je wel drie liter vocht. In deze omstandigheden goed presteren is dus mega zwaar. Door cardio te trainen in bijvoorbeeld een sauna, leer je om te gaan met extreme hitte en leer je om op zulke momenten concentratie en focus te behouden.

Om sterk en scherp te blijven, traint ze daarnaast ook nog elke week met de kart. ‘’Ik train met een schakelkart waarin G-krachten en intensiteit overeenkomen met die in de Formule 1. Het is mega zwaar en super goed voor je race ritme. ‘’

En het laatste punt op het trainschema, is het simulator trainen. Thuis heeft Laura een eenvoudige simulator waar ze oefent met het leren kennen van banen. Voor wedstrijden of trackdays, traint ze in een race simulator in Valkenswaard die een op een is nagebouwd als een echte auto.

‘’Mijn doelen zijn mega duidelijk, nu is het snelheid bouwen, mogelijkheden creëren voor volgend jaar en dan een carrière in de autosport opbouwen waarin ik van mijn droom mijn baan kan maken. ‘’

 

 

Vrije tijd

Met zo’n drukke agenda, blijft er natuurlijk weinig vrije tijd over. De keren dat ze wel vrij is, brengt ze daarom graag door met vrienden, doet ze aan schieten en maakt ze graag mooie reizen.

Zelf heeft Laura er geen moeite mee dat ze weinig vrij is. “ Ik ben alleen maar met gave dingen bezig. Het is toch een échte stoere vrouwen droom om lekker te racen met hele gave en dikke auto’s;)

Ik leef nu een droomleven wat voor heel veel mensen niet mogelijk is, ik ben dankbaar dat het voor mij wel mogelijk is gemaakt’’, aldus Laura.

Sponsoring

Bosch Beton mocht dit jaar voor het eerst Laura van den Hengel sponsoren. Ze werd getriggerd om ons te benaderen toen ze zag dat CEO, Brechtje van den Beuken- van den Bosch, ook als enige vrouw in het MT zit binnen een echte mannenwereld.

Laura krijgt vaak leuke reacties, wanneer ze zegt dat ze gesponsord wordt door Bosch Beton. Dit komt door het goede imago dat Bosch Beton heeft in de Regio noemt Laura. ‘’Bosch beton is een gerenommeerd en bekend bedrijf in de regio. Sterker nog, als ik vertel dat Bosch Beton mijn sponsor is zijn er heel veel jongens die dat echt supergaaf vinden’’, aldus Laura.

Wij van Bosch Beton, bewonderen het doorzettingsvermogen van Laura en vinden het belangrijk om kansen te bieden aan dit soort talent. Vooral als je keihard de beste moet zijn, net als ons beton! Daarom helpen wij graag mee aan het verwezenlijken van Laura’s race-droom.