Goed ruwvoer is de basis voor alles
Lees in dit blog ‘Goed ruwvoer is de basis voor alles’ hoe je kunt besparen op hoge voerkosten en het maximale haalt uit ruwvoer.
Nog even en de weidegang staat voor de (stal)deur. Koeien rennen en springen als ze voor het eerst weer naar buiten mogen. Ze gooien hun achterpoten de lucht in en maken gekke bokkesprongen. Een feestje! De mens wordt toch vrolijk van blije koeien. De boer doet er ook alles aan om zijn vee gezond (en blij) te houden. Immers: gezond vee, betekent dat de dieren beter presteren en meer melk geven.
Wereldniveau
De diergezondheid in de Nederlandse veehouderij is van hoog niveau. Naast de wettelijke eisen gelden er aanvullende eisen voor diergezondheid en dierwelzijn. Op wereldniveau staat Nederland bekend om een goede melkkwaliteit en daar profiteert de Nederlandse economie van.
Zo’n 60 tot 70% van de melkproductie komt uit ruwvoer. En daar doen de Nederlandse boeren veel voor. Gezonde koeien geven nu eenmaal goede melk. En ze willen ook gewoon dat het goed gaat met hun dieren. Dus is er extra aandacht voor het verblijf, de zorg en de gezondheid van de koeien. Gemiddeld lopen op een boerenbedrijf honderd melkkoeien rond en krijgt het vee zoveel mogelijk voer dat van eigen land komt. De goede kwaliteit ruwvoer van het land wil je ook in de koe.
Ruwvoer is de basis
Goed ruwvoer is de basis voor alles en dus van belang. Een vraag die veel veehouders bezighoudt, is hoe je meer uit ruwvoer haalt. Net als dat wij lekker willen eten, wil de koe dat natuurlijk ook. En wat zij lekker vindt, merk je snel genoeg. Het eerste gras dat in het voorjaar van het land komt, is bijvoorbeeld het lekkerste; gras is energie- en suikerrijk. Naast gras – het grootste gedeelte van het voer voor de koe – staat verder onder andere maïs op het menu; ook energierijk en eiwitarm. Daarnaast is er nog aanvulling met krachtvoer. Een goede controle van de koe en de rantsoensamenstelling is een vereiste om gezonde koeien te behouden.
Ruwvoerschaarste
De klimaatverandering heeft echter gevolgen voor de productie van een goede oogst. Al drie jaar achter elkaar hadden we te maken met een droge zomer. Droogte maakt een goede oogst steeds lastiger. Het is niet ondenkbaar dat ruwvoerschaarste een probleem wordt voor de boer. Om nog maar niet te spreken over maatschappelijke zaken als de hoeveelheid stikstofuitstoot die naar beneden moet. Ook al concludeerde het CBS dat de stikstofuitstoot van de melkveehouderij 3,5% minder is dan in 2018. De boer komt klem te zitten. Enerzijds om de stikstofuitstoot terug te dringen en anderzijds de tijdelijke beperking om met krachtvoer bij te mogen voeren. Goede voeding is echt het belangrijkste onderdeel voor goede koeien.
Kapitaal
Ondanks deze beperkingen zal de boer met zijn jaarlijkse ruwvoerplan proberen de beste kwaliteit ruwvoer te krijgen voor zijn vee. Het belangrijkste kapitaal is de grond van de boer met daarnaast zijn koeien. Of hij het gras en maïs bewaart in een rijkuil of een sleufsilo, de juiste conservering en afdekking zijn onontbeerlijk. Dat betekent het juiste moment bepalen om in te kuilen, goed aanrijden, waardoor er meer zuurstof uit het ruwvoer vrijkomt en het voer sneller kan conserveren. Zou je maar 5% broei hebben in de kuil, dan levert dat al snel een groot verlies op van voederwaarde. Het voer is minder smakelijk voor de koe en hij krijgt minder vems binnen. Nog even afgezien van eventueel andere bijkomende zaken als verminderde uier- en klauwgezondheid en vruchtbaarheid. Daarom is het goed dat de boer weet hoe hij broei kan voorkomen.
Schone sleufsilo
Veel verliezen ontstaan nog steeds wanneer de opslag van ruwvoer niet goed gaat. Een sleufsilo helpt om het maximale eruit te halen en een 1.000 VEM per kg/ds te behouden. Een schone en goede ligging van de sleufsilo is daarbij onmisbaar alsook een goede afdekking. De animatie over de sleufsilo voor de toekomst laat dit mooi zien. Een hoge aslast en wieldruk zijn van belang voor een goede verdichting. Over het algemeen geldt: hoe hoger de sleufsilo, hoe beter de verdichting en bewaring. Vergeleken met een rijkuil benut je in een sleufsilo de gehele breedte om optimaal te verdichten. Dus juist ook in de hoeken en de randen. Bij niet goed aanrijden, ontstaat door broei het meeste voerverlies. Met een kwalitatief hoogwaardige sleufsilo reduceert de boer ruwvoerverliezen en bespaart daarmee 5-10% op hoge voerkosten. En goed ruwvoer zorgt weer voor een hogere en betere melkproductie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Advies
In vijf decennia plaatsten wij heel wat sleufsilo’s op diverse boerenerven in binnen- en buitenland. Samen kijken wij naar een oplossing op maat bij de keuze voor een goede sleufsilo. Advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs voor advies in uw situatie. Of stel zelf in drie eenvoudige stappen uw sleufsilo samen met onze generator.
Uw persoonlijke adviseur
Douwe Bijlsma, accountmanager agrarisch NL
Postcodes 10 t/m 19, 77 t/m 79, 83 t/m 99
T +31 (0)6-83714803
douwe.bijlsma@boschbeton.com
Cor Molenaar, accountmanager agrarisch NL
Postcodes 20 t/m 76, 80 t/m 82
T +31 (0)6-30261677
cor.molenaar@boschbeton.com