HomeNa stijgen komt dalen, toch?

Na stijgen komt dalen, toch?

De bouwsector staat vanwege alle (geo)politieke ontwikkelingen nog steeds onder grote spanning. De bouwkosten zijn enorm gestegen, de huizenbouw stagneert, en steeds minder projecten worden vergund. Dat zal weinigen inmiddels zijn ontgaan. De oorlog in Oekraïne, de enorme energieprijzen en gestegen inflatie, ze deden afgelopen jaar allemaal een duidt in het spreekwoordelijke geldzakje. Grondstofcontracten werden eenzijdig opengebroken, en enorme toeslagen waren het gevolg.

In die tijd hebben we gezocht naar oplossingen om onze klanten toch prijszekerheid kunnen bieden bij een offerte of order zonder dat we onoverzienbare bedrijfseconomische risico’s zouden nemen. Daarom hebben wij destijds gekozen voor een separate grondstoffentoeslag en brandstoftoeslag.

Een eerlijk systeem wat we hebben laten meebewegen op de tendensen van de grondstof-en brandstofprijzen. Maar nu de markt terugloopt zien we een omgekeerde beweging ontstaan. Er komt een daling van de grondstof-en brandstofkosten op gang.
Destijds konden we deze enorme stijgingen middels een grondstoftoeslag als een financiële plus doorbelasten aan onze klanten. Maar nu de situatie zich omkeert, en de prijzen dalen, vinden we dat het tijd is om deze mindering óók aan onze klanten door te rekenen. In een duurzame klantrelatie ben je er immers voor elkaar. In goede en in minder goede tijden.

Daarom zullen we nieuwe bestellingen die vanaf 15 mei of later geplaatst en geproduceerd kunnen gaan worden een grondstofbonus toegerekend krijgen.

Reeds geplaatste (en al geproduceerde) opdrachten van vóór 15 mei zullen conform gemaakte afspraken uitgeleverd worden.

Grondstofprijzen

De grondstofprijzen van onze betonnen keerwanden (zand, grind, graniet,maar vooral ook cement en wapeningsstaal) zijn na enorme stijgingen weer aan een daling begonnen. Zo is onze inkoopprijs voor staal voor een belangrijk deel gekoppeld aan de ‘Grymafer’, waarvan de prijsontwikkeling als volgt is. Zie grafiek.

Een deel van deze daling hebben wij verdisconteerd in een (tijdelijke) grondstoffenmindering. Deze wordt bepaald voor het kwartaal van afname, op basis van de prijsontwikkeling in het voorgaande kwartaal en de verwachtingen voor het komende kwartaal. Uw verkoopadviseur kan u daar nader over informeren. Uw mindering staat separaat vermeld en berekend op uw offerte. Let op, wijzigt het afnamekwartaal dan kan de mindering wijzigen.

Brandstofprijs

Zowel de aanvoer van grondstoffen als de uitlevering van de keerwanden vindt grotendeels per as plaats. De kosten voor brandstof zijn na ongekend stijgingen inmiddels ook weer gedaald. Zie grafiek Evofenedex welke wij ter indicatie hebben toegevoegd.
In geval van een stijging dragen wij een deel van deze kosten zelf (ondernemersrisico). Een ander deel hebben wij verdisconteerd in een (tijdelijke) brandstoftoeslag.
Deze brandstoftoeslag wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde 4-weken prijsniveau ten tijde van het bevestigen van uw opdracht en staat daarmee vast ongeacht het moment van uitlevering. Op dit moment bedraagt de brandstoftoeslag 0%.