Dat is goed voor de schroot
Ofwel: dat is totaal verloren, niet meer bruikbaar, weg ermee. Maar wat is schroot eigenlijk? Schroot zijn recyclebare materialen die overblijven na de fabricage en het gebruik van producten, zoals auto-onderdelen, bouwmaterialen en overtollige materialen.
Deze materialen vind je voornamelijk op gemeente- of schrootwerven. Afvalinzamelaars maken echter wel onderscheid in schroot. Zo heb je ferro, non-ferro, composieten en legeringen. Ferro-metalen zijn bijvoorbeeld ijzer, kobalt en nikkel. Voorbeelden van non-ferro-metalen zijn aluminium, kabels, rood en geel koper en roestvrij staal. Maar er zijn ook materialen die bepaalde gevaarlijke stoffen bevatten, zoals asbest, olie of andere resten.
Schrootafval
Kortom, dat schrootafval is niet onder één noemer te vangen en zeker niet op één afvalberg te gooien. Schroot wordt gescheiden ingezameld en opgeslagen in aparte opslagvakken. Deze kunnen in grootte variëren van kleine opslagbakjes tot meters hoge opslagvakken. Afhankelijk van de materialen moeten deze opslagvakken voldoen aan strenge eisen. Materialen waarin nog vloeistof is achter gebleven, kun je niet zo op de grond opslaan. Om te voorkomen dat de vloeistof via de bodem in het grondwater terecht komt, moeten de vloeren van opslagvakken vloeistofdicht zijn.
Opslagbak van keerwanden
Een opslagbak is heel eenvoudig en snel te maken met betonnen keerwanden. Een keerwand is vaak tweederde smaller dan andere alternatieven en daarmee ruimtebesparend. De stevigheid van en de bewapening in de keerwand biedt veiligheid en stabiliteit. Bovendien zijn de duurzame wanden demontabel wat het mogelijk maakt de wanden in de toekomst te verplaatsen. Als het grondwerk in orde is, kun je met keerwanden snel meters maken en dezelfde dag de opslagbak al in gebruik nemen. Plaatsingen van meer dan 100 meter per dag is daarbij goed haalbaar. Omdat onze keerwanden tot wel 7 meter hoog zijn, is het gemakkelijker schroot hoog op te stapelen in een vak. Een tussenwand is een goede oplossing om tussen twee vakken te plaatsen. Eén vak kan dan prima leeg blijven, want de T-wand kan tegen enkelzijdige belasting.
Erfafscheiding
Naast de toepassing van keerwanden voor opslagvakken zijn de hoge wanden ook zeer geschikt als erfafscheiding op de werf. De wanden zijn glad en egaal afgewerkt, maar krijgen bijvoorbeeld met klimplanten of een coniferenhaag een groener uiterlijk. Omdat de wanden zo hoog zijn, verklein je hiermee tevens de kans op diefstal op de werf. Boven op de wanden kan desgewenst nog extra beveiliging worden bevestigd.
In de praktijk
Bij een zandexploitatie in Hasselt zijn de Bosch Beton keerwanden toegepast om de verschillende soorten zand te kunnen scheiden. De hoogste wand die hier is toegepast, is 5 meter hoog. In Nieuw-Lekkerland, vlakbij Rotterdam, koos een tegelhandelaar bij de herinrichting van zijn terrein voor onze sterke LA- en TWA-keerwanden. Hier creëerden wij zeven opslagvakken van 2,5 meter hoog om de verschillende materialen zoals zand en compost te scheiden. Ook bij milieustraten van gemeenten zie je onze keerwanden in de praktijk. Bekijk de video over de vernieuwde milieustraat in Zuidwolde, waar ruimte is voor maar liefst achttien verschillende afvalstromen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over keerwanden voor opslag? Of bent u benieuwd naar andere toepassingen met keerwanden in de grond-, weg- en waterbouw? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.
Inspiratie voor opslagbakken
Hieronder vindt u enkele voorbeelden van mogelijkheden voor opslagvakken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team.