Frank Staal presenteert op het Betonevent

Beton Event

Presentatie Frank Staal

HomeBeton Event: van innovatief materiaal naar toepassing

Van innovatief materiaal naar toepassing

Recent was onze Betontechnoloog Frank Staal aanwezig op het Beton Event om meer te vertellen over onze deelname aan een proeftuin met geopolymeerbeton. Voor een volle zaal in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, presenteerde hij samen met SKG-IKOB en TNO de opzet van het project, de resultaten en de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens het proces.

Betonevent

Al 66 jaar organiseert de Betonvereniging dit toonaangevende netwerkevenement van de beton(bouw)sector in Nederland. Met als pijlers educatie en verbinding staat de dag in het teken van het ontmoeten van andere professionals, het bezoeken van bedrijven en deelnemen aan het congresprogramma. Een van de sessies binnen dit programma ging over de proeftuin geopolymeerbeton. In deze presentatie legde Frank Staal samen met Ton van Beek (SKG-IKOB) en Adri Vervuurt (TNO) de verbinding tussen praktijkervaring en constructief onderzoek door een project binnen de proeftuin te bespreken.

Proeftuin constructief geopolymeerbeton

Voor de proeftuin worden 10 projecten gemonitord waarbij geopolymeerbeton ingezet is voor licht-constructieve toepassingen. Van de 10 voorgelegde projecten zijn er 4 projecten geselecteerd voor een vijfjarige monitoring. Eén van deze projecten is het gemaal Windesheim in Zwolle, waarvoor Bosch Beton in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta geopolymeer keerwanden heeft geleverd. In de presentatie over de proeftuin nam Frank Staal het publiek mee in het gehele proces, waarbij hij onder andere vertelde hoe het produceren verliep maar ook de leermomenten besprak.

Duurzaamheid in de betonsector

Door het toepassen van geopolymeerbeton bij het gemaal in Windesheim is een CO2 reductie van ca. 65% gerealiseerd. Deze reducering wordt mogelijk gemaakt doordat in geopolymeerbeton geen cement zit, maar een combinatie van cement vervangende minerale grondstoffen. Het is van belang dat de pilotprojecten waar deze geopolymeerwanden ingezet zijn gemonitord worden, om zo normeringen en certificeringen te kunnen realiseren in de toekomst. Dit alles valt binnen de duurzaamheidsvisie van Bosch Beton, met volledig cementvrij en CO2 neutraal produceren als ultiem doel.

Frank Staal
''We moeten samen leren van uitdagingen bij het werken met geopolymeerbeton zoals ontkistingsproblemen en de cruciale rol van temperatuur tijdens het uithardingsproces. Zo kunnen we de sector blijven verbeteren en verduurzamen.''
Benieuw naar onze duurzame ambities?
Sluiten
Kan ik u ergens mee helpen?