Tips voor het in- en uitkuilen

 1. Overleg met uw loonwerker voor het inkuilen en aanrijden
  Overleg van tevoren met uw loonwerker over het inkuilen van uw ruwvoer! De mensen op de kuil zouden de aanvoer moeten bepalen van het ruwvoer. Dit is een significant onderdeel van de conservering. Zorg dat er in ieder geval  twee forse voertuigen op de kuil aanwezig zijn bij een aanvoer vanaf 6o ton per uur vers product of kuil 2 silo’s tegelijk in.
 1. Aslasten & aanrijtechnieken
  Informeer bij Bosch Beton en kom alles te weten over aslasten, de aanrijtechnieken en alle andere aspecten om maximale verdichting te realiseren, afgestemd op uw situatie. De minimale benodigde aslast moet in ieder geval 7.5ton druk per as zijn.
 1. Gebruik plastic over de wanden
  Probeer altijd te werken met landbouwplastic over de wanden van uw sleufsilo. Op deze manier komt er altijd een dubbele laag folie in de hoeken van de sleufsilo tijdens het afdekken. Deze extra bescherming is belangrijk omdat hier (tijdelijk) regenwater kan staan.
 1. Vul de sleufsilo hol
  Door de sleufsilo hol te vullen, is het makkelijker om in de hoeken goed te verdichten. Bovendien wordt dan voorkomen dat de wielen de wanden raken.
 1. Kuil niet te hoog in
  Kuil nooit hoger in dan maximaal een halve meter boven de keerwanden in het midden van de sleufsilo. Hierdoor blijft een goede verdichting mogelijk en de voersnelheid blijft zo op peil. Zorg dus altijd voor voldoende lengte van de sleufsilo’s.
 1. Rijd de laatste vrachten ruwvoer zelf goed aan
  De loonwerker gaat vaak snel door naar de volgende klus zodra de laatste vrachten ruwvoer in de kuil zitten. Rijd daarom zelf de toplaag minimaal een half uur goed aan, omdat de toplaag zelf de minste verdichting heeft en daardoor dus het meest broeigevoelig is!
 1. Dek de kuil direct af
  Wanneer u klaar bent met het inkuilen moet u de kuil direct afdekken met krimpfolie, zeil en/of beschermzeil. Op deze manier geeft u zuurstofintreding geen kans!
 1. Houd je juiste voersnelheid aan
  Uw voersnelheid is heel belangrijk bij het inkuilen; in de zomer minimaal 2 meter in de week, in de winter mag dit best wat minder zijn maar minimaal 1 meter in de week.
 1. Wrik het voer nooit uit de sleufsilo
  Wrik het voer nooit uit de sleufsilo, want dit veroorzaakt direct zuurstofintreding. Snijd het voer daarom altijd keurig in laagjes af.
 1. Werk schoon!
  Houd uw sleufsilo schoon. Voorkom vuil en grondresten in de sleufsilo, want dit zijn bronnen van schimmels.

Wilt u nog meer praktische tips ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel uw gouden tip(s) voor het in- en uitkuilen!