Ruwvoer

Ruwvoer; de basis voor een goede en gezonde melkproductie

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nog steeds heel veel ruwvoer verloren gaat, oplopend t/m 15-20% per jaar per bedrijf (van oogstmoment t/m voerhek). Omgerekend in euro’s is dat al snel €10.000 per jaar per bedrijf. Daarnaast geeft goed ruwvoer een significant betere melkproductie. Dit kan oplopen tot enkele liters melk per koe per dag!

Reken voor uzelf eens uit wat dit financieel betekend! Het mes snijdt dus aan 2 kanten (of juist niet!)

Hieronder vast een aantal praktische (inkuil)tips welke direct resultaat hebben op de kwaliteit en voederwaarde van uw ruwvoer en melkproductie.

Wilt u meer praktische tips voor het in- en uit kuilen?
Bekijk ze hier >

Voorkom ruwvoerverliezen oplopend tot 20% per jaar

Ruwvoer wordt krachtvoer
Goed geconserveerd ruwvoer in sleufsilo’s behalen inmiddels voerderwaardes van 1000VEM of zelfs meer. Tijd en aandacht voor maximale verdichting in combinatie met het juiste drogestofgehalte bepalen het resultaat van de kuil en uiteindelijk uw melkproductie. Goed voeren = goed boeren!

Broei & voederwaarde
Voorkom broei, de temperatuur in een sleufsilo is 4 graden lager dan bijvoorbeeld in een rijkuil. Conserveren en dus koel houden is essentieel. Daarom is voersnelheid altijd van belang, in de zomer minimaal 2 meter per week. Het verschil in kilogram ds. per kuub bij goed verdicht ruwvoer in een sleufsilo ten opzichte van een rijkuil, loopt al snel op richting 30%.

Verdichting & drogestofgehalte
De verdichting bepaald samen met het drogestofgehalte het resultaat van uw ruwvoer. Probeer bij het inkuilen van gras ongeveer 40% ds. te realiseren. Bij mais is dit ongeveer 35%. Bij hogere drogestofgehaltes wordt het lastiger om een goede verdichting te krijgen.

Mineralen
Goed geconserveerd ruwvoer heeft een positief effect op de mineralenkringloop op uw bedrijf omdat er hierdoor minder aanvoer van mineralen nodig is. Als koeien meer gezond en smakelijk ruwvoer vreten, betekent dit per kilo fosfaat meer vet en eiwit tegen lagere kosten.

Ligging van de sleufsilo
De ligging van uw sleufsilo is heel belangrijk. Indien mogelijk, leg de sleufsilo’s altijd met het snijvlak in de richting van het noordoosten. Op deze manier heeft u minimaal last van zon, wind en regeninslag!