Bosch Beton - Goede maisopslag is van belang
HomeWaarom een goede maisopslag van belang is

Waarom een goede maïsopslag van belang is

Het hoort bij de zomerse beelden die we kennen: het boerenland met hoge maïsplanten. Wie maakte niet een foto van zoon of dochter tussen de maïs om aan te tonen hoe hoog de planten zijn! Of de maïskolven die steeds dikker en dus zichtbaarder worden.

5 augustus 2021

Zo mooi en eenvoudig als het lijkt, is het allerminst. Want die mooie hoge maïs is afhankelijk van het (zomer)weer.

Na een wat koude periode waarin de maïs niet echt tot groei wilde komen, begon de maïsgroei de groeiachterstand in te halen. Maar ook na die paar zonnige (zomer)dagen wil het toch nog niet overal vlotten met de groei van de maïsplanten. Met name als de pluim zichtbaar is en het kolfblad komt, moet de bestuiving plaatsvinden. Dan worden suikers omgevormd naar zetmeel. In oktober moet het beste maïs van het land komen. En het beste van het land wil je ook in het vee krijgen, zodat zij zoveel mogelijk melk of vlees produceren.

Maïsopslag

Belangrijk is om het maximale rendement uit het ruwvoer te halen. Maar hoe doe je dat? De klimaatverandering is van invloed op de productie van een goede oogst. Maïs staat naast gras op het menu voor de koe. Voor een goede conservering gaat een heel proces aan vooraf. Hierbij is een goede sleufsilo van belang. Een silo die bijvoorbeeld bestand is tegen zuren. Zoals bijvoorbeeld bij melkveehouder Denissen Van Tiggelen in Nispen (Noord-Brabant). Bij deze boer staan twee Bosch Beton sleufsilo’s op zijn erf, waarin hij maïs en gras opslaat. Maar ook nadenken over de toekomst. Zo investeerde in het Belgische Hechtel-Eksel een melkveehouder in een duurzame oplossing voor de langere termijn met de aanschaf van een sleufsilo. Een melkveebedrijf in Grindsted, Denemarken, had hetzelfde idee. Hij schafte een sleufsilo aan waarmee hij een bijdrage levert aan een beter milieu én voor de volgende generaties op de boerderij. En een andere melkveehouder in Dorsten Lembeck (Duitsland) dacht bij de bouw van zijn sleufsilo eerst goed na over de toekomst. Voor de nieuwe biogasinstallatie, waarvoor onder andere maïs wordt geproduceerd, vroeg een familiebedrijf uit Noord-Frankrijk eerst advies aan Bosch Beton. Uiteindelijk plaatsen wij hier vijf nieuwe sleufsilo’s.

Of de boer de maïs bewaart in een rijkuil of een sleufsilo, hij zal op het juiste moment moeten in- en uitkuilen en aanrijden. Op de website van maïsexpert is in een bijdrage van Bosch Beton meer te lezen over inhoudelijke details om het maximale uit de sleufsilo te halen.

Schone sleufsilo

Veel verliezen ontstaan nog steeds wanneer de opslag van ruwvoer niet goed gaat. Een sleufsilo helpt om het maximale eruit te halen en een 1.000 VEM per kg/ds te behouden. Een schone en goede ligging van de sleufsilo is daarbij onmisbaar alsook een goede afdekking. De animatie over de sleufsilo voor de toekomst laat dit mooi zien. Een hoge aslast en wieldruk zijn van belang voor een goede verdichting. Over het algemeen geldt: hoe hoger de sleufsilo, hoe beter de verdichting en bewaring. Vergeleken met een rijkuil benut je in een sleufsilo de gehele breedte om optimaal te verdichten. Dus juist ook in de hoeken en de randen. Bij niet goed aanrijden, ontstaat door broei het meeste voerverlies. Met een kwalitatief hoogwaardige sleufsilo reduceert de boer ruwvoerverliezen en bespaart daarmee 5-10% op hoge voerkosten. En goed ruwvoer zorgt weer voor een hogere en betere melkproductie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Advies

In vijf decennia plaatsten wij heel wat sleufsilo’s op diverse boerenerven in binnen- en buitenland. Samen kijken wij naar een oplossing op maat bij de keuze voor een goede sleufsilo. Advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs voor advies in uw situatie. Of stel zelf in drie eenvoudige stappen uw sleufsilo samen met onze generator.

Oplossing op maat

Om tot de juiste toepassing te komen, gaan we in contact met onze klant. We verdiepen ons in de vraag en denken mee met de klant om een goed en eerlijk advies uit te brengen. Zo komen we samen tot de oplossing op maat voor die specifieke situatie. Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. We gaan graag in gesprek voor een oplossing op maat voor uw situatie.

Bekijk meer

Onze producten
Ontdek onze agrarische projecten

 

Sleufsilogenerator Bosch Beton - Bouw uw sleufsilo in 3 stappen

Met onze 3D-generator bouwt u in drie stappen uw eigen sleufsilo

Bepaal waarvoor u de silo gaat gebruiken, kies een type sleufsilowand en voer de afmetingen van uw sleufsilo in en de aslast. Maak een keuze voor de erfverharding, eventuele accessoires en services. Na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u binnen drie werkdagen een vrijblijvend advies op maat. Wilt u liever direct advies? Neem dan contact op met ons team.