betonproducten Bosch Beton

Nieuwe regels: sterker beton op boerenerf

Betonnen elementen op boerenerven moeten vanaf 1 juli 2014 voldoen aan strengere normen. Overtreding van de nieuwe regelgeving kan zowel boer als betonproducent in de toekomst duur komen te staan. Deze nieuwe normen (Eurocode) zijn ingesteld, omdat door schaalvergroting in de agrarische sector hogere eisen aan betonproducten worden gesteld. De verscherping van de normen moet leiden tot sterkere en veiligere betonproducten.

Euronorm Bosch BetonVerscherping van de kwaliteitseisen voor agrarische betonproducten zat al langere tijd in de pen. Sinds vrijdag 21 maart 2014 is het een feit. Die dag heeft Keuringsinstantie KIWA de zogeheten beoordelingsrichtlijn BRL 2812 Agrarische Betonproducten bindend verklaard. Hierin staat onder andere dat betonproducten moeten voldoen aan de Eurocode. Tevens moet de wapening van constructieve betonelementen worden aangepast om het beton sterker te maken. In sommige gevallen kan dit betekenen dat tot wel 10 procent meer wapening noodzakelijk wordt. Ook de detaillering van de wapening verandert.

Eens in de zoveel tijd worden de eisen aangescherpt. ‘Bijzonder goed dat het nu gebeurt, door schaalvergroting in de sector wordt materieel zoals trekkers en shovels steeds zwaarder, met alle risico’s en gevolgen van dien. Daar horen hogere kwaliteitseisen voor betonproducten bij’, zegt Brand Jan van den Bosch van Bosch Beton, een van de grotere prefab betonwarenfabrikanten in agrarisch Nederland.

Een aantal goed gecertificeerde betonwarenfabrikanten anticipeerde op de nieuwe regelgeving en levert al volgens de nieuwe normen, stelt Bosch. ‘Of alle betonfabrikanten op 1 juli 2014 aan de nieuwe regels kunnen voldoen, is echter zeer de vraag.’

Geen bouwvergunning
Agrariërs die straks keerwanden of andere betonproducten kopen die niet aan de nieuwe eisen voldoen, lopen risico. ‘In Duitsland krijg je al standaard geen bouwvergunning als de betonproducten niet aan de Eurocode voldoen. In Nederland gaat dit in de toekomst ook gebeuren’, voorspelt Van den Bosch.

Ook verzekeraars gaan rekening houden met de nieuwe regels. Als de betonproducten niet voldoen aan de nieuwe Eurocode, kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij calamiteiten. ‘Het is daarom belangrijk dat agrariërs goed opletten bij het kopen dat de betonproducten aan de nieuwe normen (Eurocode) voldoen.’

Bron: Veeteelt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *